
foto: Pixabay/NirmalSarkar
Kurkumina to naturalny związek otrzymywany z kłączy ostryżu długiego powszechnie zwanego kurkumą. Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych, która jest powszechnie uprawiana w Azji Południowo-Wschodniej, Chinach i Indiach. Ogólnie stosowana jako przyprawa nadająca potrawom żółto-pomarańczową barwę oraz charakterystyczny smak i zapach, jest składnikiem popularnej przyprawy curry.
Działa przeciwzapalnie, pomagając zmniejszyć obrzęk, ból i sztywność stawów, szczególnie w przypadku chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, co przyczynia się do zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się organizmu i rozwoju chorób przewlekłych.
Wspomaga trawienie, ułatwiając wchłanianie tłuszczów i zapobiegając wzdęciom oraz niestrawności. Jedno z badań ujawniło 60 % zmniejszenie objawów u osób z zespołem jelita drażliwego. Korzystnie wpływa na wątrobę, wspiera i nasila wydzielanie żółci.
Może pomóc w zapobieganiu miażdżycy, a także obniżać poziom cholesterolu LDL. Działa przeciwzakrzepowo, pomaga obniżyć poziom homocysteiny
Działa osłonowo na żołądek, zwiększając wydzielanie mucyny, czyli substancji powlekającej śluzówkę żołądka. Wg badań naukowych potrzeba 50mg/kg masy ciała, żeby uzyskać pożądany efekt. Pojawiają się doniesienia że kurkuma przeciwdziała owrzodzeniu żołądka.
Jako okład na rany, zaczerwienienia, oparzenia w formie pasty
Dawkowanie:
Nie ustalono precyzyjnie, jakie dawki kurkumy
i kurkumonoidów są optymalne.
Rozporządzenie polskiego ministra zdrowia z 2008 r. w wielu
przypadkach nie nakładało ograniczeń ilościowych do stosowania kurkuminy jako dodatku do żywności. Osoby zdrowe, chcące przyjmować kurkumę jako substancję wzmacniającą organizm i ewentualnie jako profilaktykę prozdrowotną, nie mają potrzeby przekraczać tej dawki. Przyjmując kurkumę w celach terapeutycznych należy dawkę tę oczywiście znacznie zwiększyć, nawet do 1,5 grama dziennie (zaokrąglona łyżeczka do herbaty). Jednakże okres przyjmowania tej zwiększonej ilości przyprawy nie powinien być długi. Należy też pamiętać, iż kurkuma w dużych dawkach potencjalnie może wchodzić w interakcję z lekami. Kurkumy nie powinny przyjmować w nadmiernej ilości kobiety w ciąży, przyprawa może wywołać skurcze macicy, tym samym doprowadzić do poronienia.
Wg badań naukowych za bezpieczną uznaje się dawkę 8-12g dziennie, jest więc bardzo bezpieczna, jednak należy zauważyć że kurkuma może:
- wchodzić w reakcje z niektórymi antybiotykami
- nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych
- nasilać działanie leków stosowanych w cukrzycy
Biodostępność kurkumy wzrasta kiedy jest przyjmowana z pieprzem – jego składnik – piperyna – wzmaga działanie kurkumin, podobnie działa spożywanie kurkumy z tłuszczami.
Przepisy:
Pasta z kurkumy: 2 łyżki kurkumy w proszku, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu czarnego zalać 5 łyżkami wody i gotować ok 8 minut aż powstanie gęsta pasta. Przechowywać w małym słoiczku.
Złote mleko: 1 łyżeczkę pasty z kurkumy, pół łyżeczki oleju kokosowego zalać mlekiem roślinnym lub zwierzęcym i podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania. Najlepiej pić rano na czczo, ponieważ ma działanie pobudzające.
Moim produktem jest kurkuma w kapsułkach zmieszana z imbirem i pieprzem w proporcjach :
- 100 g kurkumy
- 20 g imbiru
- 20 g pieprzu cayenne
- 5 g pieprzu czarnego
w jednej kapsułce jest 400 mg zmieszanych produktów.