Ostropest plamisty

Ostropest plamisty jest jedną z ważniejszych dzisiaj roślin uprawianych na plantacjach zielarskich, odznaczającą się wielokierunkowym działaniem leczniczym. Owoce ostropestu (Silybi mariani fructus) były znane i cenione zarówno w społeczeństwach pierwotnych jak i współczesnym ziołolecznictwie. Ekstrakt z owoców ostropestu (sylimaryna) i jego składniki aktywne (głównie sylibinina) działają przeciwutleniająco i ochronnie na wątrobę, skutecznie w leczeniu zatrucia toksynami, zapalenia, marskości i zwłóknienia wątroby; stymulują regenerację uszkodzonych komórek wątroby. Wyniki najnowszych badań wskazują także na możliwość zastosowania ekstraktów z ostropestu w leczeniu astmy, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych i nowotworowych. Olej z nasion ostropestu plamistego, bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe, sterole i witaminę E, znajduje zastosowanie w farmacji i kosmetologii, może być też atrakcyjnym produktem żywnościowym.

Czy jest bezpieczny?

Ostropest uznawany jest za bezpieczny i dobrze tolerowany przez organizm.

Warto jednak zachować szczególną ostrożność podczas chemioterapii (ostropest może mieć wpływ na skuteczność działania niektórych leków).

Przy cukrzycy stosowanie ostropestu może powodować spadek poziomu cukru we krwi, co może nasilać działanie leków na cukrzycę. Jeśli zażywasz na stałe leki należy skonsultować przyjmowanie ostropestu ze specjalistą.

Badania naukowe nie wykazały skutków ubocznych stosowania ostropestu w czasie ciąży.

Po doskonałe opracowanie właściwości ostropestu zapraszam na stronę czasopisma naukowego, gdzie pięciu autorów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (moja Alma Mater ) przedstawia fitochemię i efekty terapeutyczne tej wspaniałej rośliny.

https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/ah/article/view/122

Motywujemy do dbania o swoje zdrowie